Top
Stress voorkomen begint met het onder ogen zien van onveranderbaar onheil – Jan Schouten
fade
3673
post-template-default,single,single-post,postid-3673,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Stress voorkomen begint met het onder ogen zien van onveranderbaar onheil

Dit gaat over het voorkomen van nodeloze stress. Wie wil dat niet. Uitgeput raken is geen pretje en het is daarom heel goed dat NEWHEROES heel wat tips en tools aanbiedt als je op dit punt meer grip op jezelf wil krijgen.

 

Maar laten we bij het begin beginnen. Hoe vreemd het ook klinkt je zult je nodeloze stress alleen overwinnen als je daadwerkelijk onheil onder ogen ziet en aanvaardt dat je een aantal feiten absoluut niet kunt veranderen.

 

Er zijn van die feiten waar wij, jij en ik, absoluut geen macht over hebben. Feiten zijn feiten, ook als dat onheil betreft.

 

Ik zal sterven. Jij zult sterven.

 

Pijn.

 

Het verlies van de geliefde. Het kind dat ons zal verlaten. De vader die sterft. De moeder die ziek wordt. God die ons verlaat.

 

Honger. De vernietiging van de aarde. Oorlog.

 

Het feit dat jij en ik, ieder van ons, alleen zijn binnen de grenzen van zijn of haar huid.

 

Is er geluk mogelijk in de schaduw van dit onheil? Dat begint met het onder ogen zien van daadwerkelijk onheil. Vermijden en er tegen vechten maakt het lijden erger. Er is een kans op hoop, op beterschap. Dit begint na het verdriet dat onherroepelijk volgt als je oog in oog durft te staan met het onheil. Misschien is hoop alleen niet voldoende. Misschien vinden we uiteindelijk rust in liefde. Een oude boodschap die altijd nieuw blijft.

 

Jan Schouten voor NEWHEROES; Over Stress en overspannenheid –Mij krijgen ze niet gek– Boom

 

Reageren? Dat kan hier.

 

Foto: Rodion Kutsaev