Top
4 mei, vrijheid; en Ralph Prins – Jan Schouten
fade
3709
post-template-default,single,single-post,postid-3709,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

4 mei, vrijheid; en Ralph Prins

In deze tijd moet ik aan Ralph Prins denken, de grote fotograaf, op die lentedag in onze tuin. Meneer Prins is de meester van het kleine gebaar dat mensen naar hem toetrekt, dat mensen doet zwijgen, alsof hij de hele tijd “cut the crap”roept.
‘Ik zal jullie eens wat vertellen,’ zegt Ralph Prins als hij aan de beurt is en zijn blik gaat omhoog.
‘Ik sta in Westerbork middenop de appèlplaats. Wat een prachtige lucht…! Is die helemaal blauw of ontwaar ik een spoortje groen?
De bomen, oh die prachtige bomen. De blaadjes glimmen alsof het sap uit hun nerven knalt. Zwaluwen aan de hemel. De geur van de lente duizelt in mijn hoofd, mijn borst zwelt van de zuurstof, mijn huid lijkt als grens te vervagen…. het is alsof ik zweef op de zoele wind.

 

Maar dan.
Ik volg de val van een vogel naar het dak van het hoge vierkante hok op de grens van het prikkeldraad.
Gevangen, ingeklemd tussen houten schotten kijkt een jongen van mijn leeftijd, gekleed in Duits soldatenpak en met een geweer in de aanslag, gespannen en opgevroten door zijn monomane taak, naar beneden.
‘Ja,’ jongen,’ zeg ik luid genoeg om mijzelf te horen: ‘ik ben vrij; jij niet.’

 

Uit Onland, Jan Schouten. Ralph Prins, beeldend kunstenaar, 3 mei 1926- 23 januari 2015

 

Monument Kamp Westerbork.jpg
Nationaal Monument Westerbork ontworpen door Ralph Prins, onthuld op 4 mei 1970 door Koningin Juliana